sensory semantics

2022

Jeannette Nuessli Guth, Maren Runte: Plant based foods in focus. Media language across cultures. European Conference on Sensory and Consumer Research (Eurosense), Turku. 13.-16. September 2022.
Poster

2015

Jeannette Nuessli Guth, Maren Runte: How about hot and spicy in sensory and linguistics: Cross-cultural insights and language concepts. Pangborn Sensory Science Symposium, Göteborg. 23.-27. August  2015.

2013

Jeannette Nuessli Guth, Maren Runte: Reden über Geschmack. Sprachenmatinée der Bundeskanzlei. Bern. 21. November 2013.
Jeannette Nuessli Guth, Angelina Gmür, Maren Runte, Michael Siegrist: Reporting and communicating emotions in the German language. Pangborn Sensory Science Symposium, Rio de Janeiro. 11.-15. August 2013.

2012

Jeannette Nuessli Guth, Maren Runte: Listening to consumers: What are they talking about?!. European Conference on Sensory and Consumer Research (Eurosense), Bern. 9.-12. September 2012.

2011

Jeannette Nuessli Guth, Maren Runte: Linguistic Features in Taste Communication. Congress of the European Chemo Reception Organisation (ECRO), Manchester, 7.-10. September 2011.
Larissa Bieler, Jeannette Nuessli Guth, Christos Bräunle: Sensory Language and The Semantics of Taste. Atelier „Le Sensolier“ à l’Institute Paul Bocuse, Lyon (Fr), 28. Januar 2011.

2010

Catherine Diederich: The Semantics of Taste: lexical-syntactic patterns of crispy and crunchy. Internationale Konferenz der Deutschen Gesellschaft für Kognitive Linguistik (DGKL), Bremen (D), 7.-9. Oktober 2010.

Jeannette Nuessli Guth: Language in Food Sensory Science: Methods and Patterns of Disagreement. Jahrestagung der Deutschen Gesellschaft für Sprachwissenschaft, Berlin (D),  24.-26. Februar 2010.

Larissa Bieler, Angelika Linke , Maren Runte: Meaning as an interactive achievement: negotiating sensory semantics. International Conference on Conversational Analysis, Mannheim (D), 4.-8. Juli 2010.

Jeannette Nuessli Guth: Language in Food Sensory Science: Methods and Patterns of Disagreement. Jahrestagung der Deutschen Gesellschaft für Sprachwissenschaft, Berlin (D),  24.-26. Februar 2010.

Jeannette Nuessli Guth: Der Geschmack und seine Sprache. Das Projekt 'Sensory Language and the Semantics of Taste'. Naturforschende Gesellschaft Oberwallis, Brig, 26. Januar 2010.

Maren Runte: Semantik der Sinne. Die lexikografische Erfassung von Geschmacksbegriffen. Linguistisches Kolloquium, Universität Duisburg-Essen, Essen (D), 19. Januar 2010.

2009

Jeannette Nuessli Guth: Einblicke in die Lebensmittelsensorik: Wahrnehmen und Verbalisieren von Sinneseindrücken. Pädagogische Hochschule des Kantons St. Gallen, Rorschach, 28. Oktober 2009.

Jeannette Nuessli Guth: Wie schmeckt Schokolade? Sinnliches Erlebnis aus dem Blickwinkel der Lebensmittelwissenschaft. Coop Frauenbund Kreuzlingen, Kreuzlingen, 14. Oktober 2009.

Larissa Bieler, Catherine Diederich: Crunchy and Crispy – The Semantics of Taste Terms. XIXth Congress of European Chemoreception Research Organisation (ECRO), Villasimius (Italy), 24.- 27. September 2009.

Jeannette Nuessli Guth: Wahrnehmung im Blickwinkel der Lebensmittelsensorik. Gymnasium Münchenstein, Münchenstein, 10. September 2009.

Jeannette Nuessli Guth, Daniela Wagner: Sensory language from a linguistic perspective – new ways in better understanding taste communication. 8th Pangborn Sensory Science Symposium, Florence (Italy), 26.-30. Juli 2009.

2008

Jeannette Nuessli Guth: Verbalization of Taste Perception - Going Beyond Sensory Science. Seminar Institute for Environmental Decisions, ETH Zürich, 18. Dezember 2008.

Larissa Bieler, Daniela Macher: Zur Versprachlichung von Geschmackswahrnehmungen. 5. Tage der Schweizer Linguistik, Winterthur, 20.-21. November 2008.

Jeannette Nuessli Guth: Aus dem Blickwinkel der Lebensmittelwissenschaft: Das sinnliche Erlebnis von Essen und Trinken. Herbstveranstaltung, Thurgauer Frauenarchiv, Frauenfeld, 30. September 2008.

Jeannette Nuessli Guth, Felix Escher: From Physical Stimuli to Verbalization of Sensory Perception - A Food Sensory Science Perspective. Third International Conference of the German Cognitive Linguistics Association, Leipzig (D), 25.-27. September 2008.

Heike Behrens, Alexander Ziem: Constructing Meaning in the Field of Taste: Converging Evidence in Sensory Semantics, Food Science, and Cognitive Psychology. Third International Conference of the German Cognitive Linguistics Association, Leipzig (D), 25.-27. September 2008.

Jeannette Nuessli Guth, Felix Escher: Language of food perception: a sensory perspective to build a bridge between semantics and taste. XVIIIth Congress of the European Chemoreception Research Organization (ECRO), Portorož (Slovenia), 3.-7. September 2008.

Larissa Bieler: Communicating Taste. XVIIIth Congress of European Chemoreception Research Organisation (ECRO), Portorož (Slovenia), 3.-7. September 2008.

Daniela Macher: Semantik der Sinne – Zur Verbalisierung von Geschmackswahrnehmungen. 15th World Congress of Applied Linguistics (AILA 2008), Essen (D), 24.-29. August 2008.

Jeannette Nuessli: Die Sprache in der Sensorik - Sensory Language and the Semantics of Taste. 3. Sitzung DLG-Ausschuss Sensorik, Frankfurt (D), 21. April 2008.